Порядок реагування на доведені випадки булінгу (цькування) в ліцеї та відповідальність осіб, причетних до булінгу (цькування)

  1. 1. Якщо підтверджений та доведений факт булінгу (цькування) в закладі освіти , то відкривається кримінальне впровадження, досліджуються докази, проводяться слідчі дії, і справа скеровується до суду.
  2. Суд виносить рішення про притягнення до адміністративної відповідальності згідно статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення та адміністративну відповідальність.
  3. Відповідальність згідно Закону України несуть:

– діти, які досягли 16  років

– батьки або опікуни, у випадку, коли дитина, яка вчинила боулінг не досягла 16 років

– керівник закладу освіти у разі неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування).

  1. Адміністративні правопорушення:

– штраф (від 50 до 200 мінімумів доходів громадян від 850 до 3400 гривень)

– громадські роботи (від 20 до 60 годин)

– виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

  1. Адміністративна відповідальність:

– штраф 850-1700 гривень або від 20 до 40 годин громадських робіт

–  штраф 1700-3400 гривень або від 40-60 годин громадських робіт (булінг , вчинений   повторно протягом року або групою осіб)

–  штраф батькам 850-1700 гривень або від 20  до 40 годин громадських робіт (булінг  (цькування) , вчинений  малолітніми або неповнолітніми особами віком 14-16 років), оскільки згідно СТ.59 Закону України «Про освіту»  батьки є учасниками навчально-виховного процесу і, несуть відповідальність за здоров′я,навчання, виховання та розвиток дитини

–  штраф 850-1700 гривень або 1 місяць виправних робіт з відрахуванням до 20% заробітку  в разі неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції про випадки булінгу.

 Пам′ятка  педагогічному колективу  КЗ ЛОР “Обласний науковий ліцей” «Як  запобігти булінгу (цькуванню) в учнівському середовищі»

  1. Якщо помітили чи запідозрили булінг (цькування) в класному колективі чи навчальному закладі негайно повідомте  про це директора ліцею.
  2. Не приховуйте випадки булінгу в класі, заради збереження репутації.
  3. Доведіть до відома батьків дітей ситуацію з обох сторін конфлікту.
  4. Залучіть практичного психолога до розв’язання даної проблеми.
  5. Не підтримуйте жодну із сторін учасників конфлікту.
  6. Ретельно проаналізуйте причини цькування (булінгу).
  7. Допоможіть потурбуватися про того, кого ображають.
  8. Будьте неупередженими у своїх оцінках, діях та висловлюваннях.
  9. Говоріть з учасниками конфлікту наодинці.
  10. Намагайтеся в подальшому не допускати подібних ситуацій.
  11. Ознайомте дитину з поняттям «булінг» (цькування), можливо булер сам потерпає від агресії старших братів, сестер чи копіює звичну модель поведінки.
  12.  Покажіть дитині, що вона не сам на сам зі своєю проблемою. Підтримайте. Дайте зрозуміти, що вона може розраховувати на допомогу.
  13. Не залишайте справу, сподіваючись, що ситуація вирішиться сама собою.

  

     Пам′ятка здобувачу освіти,   який потерпів від булінгу (цькування)  в   освітньому  закладі

  • Якщо ти або твої знайомі постраждали від булінгу в навчальному закладі –  звернися із заявою до керівника  закладу освіти.
  • Якщо необхідна психологічна допомога – звернися до практичного психолога освітнього закладу або на Національну дитячу «гарячу лінію» за телефоном 116 -111.
  • Якщо адміністрація навчального закладу невзмозі вирішити проблему – звернися із заявою до відділу Національної поліції.
  • Якщо необхідна правова допомога ( юридична консультація, складання заяви чи позову) – звернися до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги 0800213103 (цілодобово і безкоштовно в межах України).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *