Організаційно-методичні засади процесу дистанційного навчання в Дрогобицькому ліцеї Дрогобицької міської ради Львівської області

  1. Причини і терміни: Дистанційне навчання запроваджене на час загальнонаціонального карантину з 12 березня 2020 р.
  2. Попередній досвід: дистанційне навчання ліцеїстів на час призупинення навчального процесу в місті у зв’язку зі збільшенням кількості хворих на грип та ГРЗ у лютому 2020 р.
  3. Організаційні заходи: накази по ліцею про віддалений режим роботи педпрацівників на час карантину, про організацію дистанційного навчання в ліцеї.
  4. Методичне забезпечення: створено сторінку на сайті ліцею, на якій наведено відео і текстові інструкції, рекомендації та правила роботи з програмним забезпеченням, що використовується в процесі дистанційного навчання http://dpl.drohobych.net/%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d1%96%d0%b7%d0%b0%d1%86%d1%96%d1%8f-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d1%96%d0%b9%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f/ ; розроблено методичні рекомендації вчителям щодо організації дистанційного навчання; розроблено інструкції учням як приєднатися до дистанційного курсів.
  5. Платформа дистанційного навчання: для організації дистанційного навчання використовується платформа Google Classroom. Використання єдиної платформи в дистанційному освітньому процесі ліцею зменшує стресовість ситуації для учнів, сприяє швидшій адаптації учнів до нових умов навчання, створює умови для концентрації учнів на засвоєнні знань, а не на процесі вивчення нового інтерфейсу та програмного навчального середовища для різних предметів.
  6. Організація навчального процесу (підготовчий етап): вчителями-предметниками для кожного навчального предмету в кожній групі створено дистанційний начальний курс у форматі класу Google Classroom. Заступником директора створено банк даних кодів доступу до дистанційних навчальних курсів Google Classroom. Коди доступу до дистанційних навчальних курсів класними керівниками поширено в закритих групах учнів класів. Для учнів, які не мають технічних можливостей приєднатися до дистанційних курсів в середовищі Google Classroom, організовано навчальний патронат однокласників (які повідомляють завдання) та індивідуальні консультації та контроль навчальних досягнень вчителями.
  7. Контроль за процесом дистанційного навчання: вчителями-предметниками та класними керівниками проконтрольовано приєднання всіх учнів класу до дистанційних курсів. При цьому поставлена вимога учням реєструватися під своїми іменами та прізвищами. До дистанційних курсів з правами вчителя приєднано класного керівника та адміністрацію ліцею, які здійснюють постійний моніторинг навчальних досягнень учнів та організації освітнього процесу вчителем.
  8. Засоби комунікації: для організації комунікації між учасниками освітнього процесу створено закриті групи педпрацівників ліцею, класних керівників, учнів класу + класний керівник, батьків класу + класний керівник у соціальних мережах та месенджерах. Офіційна інформація систематично оприлюднюється на офіційному сайті ліцею та сторінці Facebook.
  9. Розклад занять. На час карантину складено розклад дистанційного навчання: 1 пара – 10.00-11.00; 2 пара – 10.30-11.30; 3 пара – 12.30-13.30; 4 пара 14.00-15.00. Розклад занять відповідає затвердженому на початку семестру розкладу уроків.
  10. Організація навчальних занять.
    • На першому занятті поширено електронні версії підручників https://imzo.gov.ua/pidruchniki/elektronni-versiyi-pidruchnikiv/
    • Враховуючи принцип академічної свободи, в ліцеї запроваджено гібридну модель дистанційного навчання, при якій вчитель залежно від методичних потреб планує синхронне (прямий ефір у запланований час, зворотній зв’язок, відеоконференція) або асинхронне заняття (самостійне планування + дедлайн, індивідуальне консультування).
    • Виділено час для асинхронного навчання у другій половині дня. Вчителі надають індивідуальні консультації, завдання та шаблони для опрацювання теми.
    • При плануванні навчального матеріалу асинхронного заняття вчителями створюються власні та використовуються інтерактивні моделі, навчальне відео, методичні розробки, контент дистанційних курсів та каналів YouTube, MozaBook, MozaWeb, Prometheus, EdEra, Всеукраїнської школи онлайн тощо.
  11. Оцінювання результатів навчальної діяльності здійснюється в синхронному та асинхронному режимі.
    • В синхронному режимі учні можуть складати тести, писати диктант, розказувати вірші напам’ять, складати аудіювання та усне мовлення. Проте синхронний режим вимагає відповідного технічного забезпечення у всіх учнів та вчителя. Можливі технічні збої, тому необхідно передбачити можливість повторного контролю.
    • В асинхронному режимі учні можуть самостійно планувати організацію своєї діяльності. Таке контролювання менш технічно вразливе, проте для об’єктивного оцінювання вимагає формулювання індивідуальних завдань учням (проекти, презентації, твори).
    • Основною метою формувального оцінювання при дистанційному навчанні є забезпечення зворотного зв’язку вчителя з учнем. У випадку підсумкового (семестрового) оцінювання в дистанційному режимі пропонуємо його здійснювати на основі поточних оцінок дистанційного навчання та підсумкових оцінок очного навчання. При цьому необхідно на початку нового навчального року виділити час на узагальнююче повторення і оцінювання залишкових знань за матеріалом попереднього року навчання .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *