Подорож ліцеїстів-переможців олімпіад та конкурсів до «ідеального міста» Жовкви

Вдалим цьогоріч був виступ ліцеїстів на олімпіадах та конкурсах різних рівнів. Так , у ІІ(міському) етапі предметних олімпіад учні ліцею здобули 70 перемог, зокрема: 19 перших місць, 29 других та 22 третіх місця. В обласному етапі  ліцеїсти вибороли  5 других та 14 третіх місць.  У конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у ІІ (обласному) етапі учні ліцею завоювали 8 перших, 11 других та 4 третіх місць, а на Всеукраїнському рівні  –  1  друге та 3 третіх місця.  Не менш вдалим був виступ ліцеїстів і на предметних турнірах. Так,  в області ми  7 разів ставали переможцями. У ліцеї вже стало доброю традицією нагороджувати переможців різноманітних конкурсів поїздками по видатних та історичних  місцях України.   Зокрема, 14 травня цього року ліцей відправився до мальовничого та багатого на пам’ятки міста Жовкви. Поїздка відбулася за підтримки керівництва ліцею.  Вона була цікавою та пізнавальною, бо ж місто Жовква – це приклад «живої історії».

Жовква – зразок ” ідеального міста” за канонами Ренесансу. Хоча її ансамбль створювався вже після епохи Відродження, в 17 столітті використання ренесансних канонів взагалі стало модним в європейському містобудуванні. Більшість міст, заснованих в Речі Посполитої 17 століття, спочатку представляли собою щось подібне, але тільки Жовква була спотворена подальшими переплануваннями.

Першою зупинкою була  дерев’яна церква св. Трійці. Храм розташований на східній околиці міста у так званому Львівському передмісті. Споруджений у 1720 році коштом парафіян та королевича Владислава Собєського на місці згорілої церкви у 1717 році. 21 червня 2013 року храм разом з іншими дерев’яними церквами карпатського регіону був включений у список світової спадщини ЮНЕСКО. Далі ми відправилися на площу Ринок, яку теж відносять до історичних пам’яток міста Жовкви. На площі для нас провели загальнооглядову екскурсію, де було коротко згадано про кожну архітектурну пам’ятку міста. Після цього ми вирушили разом із екскурсоводами до кожної з пам’яток. Найбільше запамʼятався Жовківський замок. Побудований з цегли і каменю. Чотирикутний у плані із вежами на кутах, оточений ровом із водою не тільки зовні, а й з боку міста, замок був добре захищений від ворожих нападів. По осі північно-східного корпусу розташовується в’їздна брама з надбрамною вежею. У подвір’ї зберігся будинок, у якому жили власники міста. Фронтальне крило служило арсеналом, конюшнею та житлом для солдат і прислуги. При конюшні був каретний двір, а при арсеналі — кузня. Східне крило було житлом для численних гостей замку. В західному містились замкові кухні, пекарні, комори. Перед цим крилом був дубовий водогін, з якого в корито витікала джерельна вода. Через різні історичні перипетії замок дійшов до наших днів не в найкращому стані, тому зараз активно ведуться реставраційні роботи. Наступною пам’яткою до якої ми вирушили став Костел св. Лаврентія, який був збудований у 1606–1618 роках на штучному насипі, закладеному полоненими турками, як родовий мавзолей родини Жолкевських та пантеон лицарської слави. У підземеллі похований Станіслав Жолкевський, його дружина Реґіна зі сином Яном, родина Даниловичів, батько короля Якуб Собєський, королевичі, державні секретарі, настоятелі, меценати храму. За кількістю і значимістю поховань видатних діячів Польської держави костел часто називають «Малим Вавелем». Поблизу костелу знаходиться монастир отців василіан. Він був збудований у 1612 року на місці дерев’яної завдяки привілею Станіслава Жолкевського. Цей привілей підтверджував непорушність території, вільність у проведенні свят і обрядів, а також давав дозвіл збудувати муровану церкву.

Після завершення екскурсії містом  ми відправилися у Крехівський монастир, де один із монахів розповів про історичні події, пов’язані з монастирем, та поглибив наші знання про василіанський монаший чин. Монастир заснований у 1612 р. старцем Іоілем під горою Побійною. Там над печерою постала перша дерев’яна церква свв. Апостолів Петра і Павла. Дещо пізніше монастир перенесено на сучасне місце. Нині головним храмом монастиря є кам’яна Миколаївська церква, побудована в 1721–1737 роках на місці розібраної дерев’яної Троїцької церкви.

Ліцеїсти почерпнули багато цікавого та корисного, збагатили свої знання з історії нашого краю. Ми щиро вдячні директору  Липницької ЗОШ І-ІІ ступеня Жовківського району Суховичу Ярославу Романовичу, методисту  відділу освіти Жовківської райдержадміністрації Боровцю Омеляну Олексійовичу, директору ліцею Ользі Заяць, педагогам  та водію автобуса Володимиру Тезбіру за змістовну та пізнавальну екскурсію.

Марко Котів, учень групи П-14

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *