Місцями нашої слави

Щоб мати право називатися сучасним, загальноосвітній навчальний заклад повинен готувати учнів високоосвічених, національно свідомих, з високим рівнем життєвих компетентностей, готових до саморозвитку та самовдосконалення.

Щоб зробити цей процес максимально ефективним, у Дрогобицькому ліцеї постійно працюють над вдосконаленням системи роботи з дітьми. Одна з її сторін – національне виховання. Адміністрацією ліцею, з урахуванням інтересів та побажань учнів, розроблена дворічна програма ознайомлення вихованців з місцями, які належать до національних святинь нашого народу. У процесі її підготовки дирекція та учителі орієнтувалися на те, щоб вивчення ліцеїстами історії рідного народу відбувалося не лише в кабінетах за партами, а й на місцях героїчної слави українців.

«Знання молодими людьми своєї трагічної й героїчної історії має бути не  лише прикладом, як треба боротися за власну гідність, а й запорукою, що в майбутньому численні національні трагедії не матимуть місця, – говорить директор ліцею Ольга Заяць. – Тому ми даємо можливість учням ліцею побувати на батьківщині Івана Франка, вивчити франківські місця у Дрогобичі та Львові. Наші ліцеїсти також вшановували пам’ять Січових стрільців на горі Лисоня, що в Тернопільській області, відвідали батьківщину Маркіяна Шашкевича – село Підлисся, проводять обряд посвячення в ліцеїсти на горі Маківка, мандрують маршрутом «Золотої підкови» чи історичними місцями Києва».

Остання з краєзнавчих мандрівок відбулася 30 березня і пролягала через батьківщину Степана Бандери – село Старий Угринів до Івано-Франківська, де відкрито перший в Україні Музей Небесної сотні.

Історико-меморіальний музей Степана Бандери в селі Старий Угринів відомий не тільки своєю експозицією, а й численними терористичними актами, вчиненими проти цього комплексу. Зокрема, 15 лютого 2018 року біля центрального входу було підірвано вибуховий пристрій, цього ж дня невідомі підпалили одні з дверей.

Місцеві екскурсоводи із задоволенням розповідають про родинне та громадське життя голови Проводу Організації українських націоналістів, знайомлять з цікавими подробицями з життя його сім’ї. У самому музеї та батьківській хаті Степана Бандери є чимало цікавих і пізнавальних експонатів, які дозволяють глибше дізнатися історію національно-визвольних змагань

Музей Небесної сотні в Івано-Франківську – один з наймолодших і єдиний в Україні. Створений завдяки ентузіазму місцевого художника Романа Бончука, який зумів згуртувати для цієї справи небайдужих людей.  Серед кількох сотень експонатів можна побачити чимало автентичних предметів, які стали свідками кровопролиття. Тут зібрані особисті речі учасників Майдану, фото героїв Небесної сотні… Простір музею поділений на чотири тематичні сектори: самооборони, мистецтва, медицини та сакральний.  Вони  передають атмосферу цих трагічних, але величних днів народного подвигу.

Дорогою додому ліцеїсти відвідали одну з духовних святинь нашого народу – Гошівський монастир.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *